Home Laatste Crypto Nieuws ECB onderzoekt Distributed Ledger Technology voor eigen digitale valuta

ECB onderzoekt Distributed Ledger Technology voor eigen digitale valuta

De Europese Centrale Bank (ECB) onderzoekt verschillende mogelijkheden voor de aankomende digitale munt. De blockchaintechnologie opent verschillende deuren, maar ook de Distributed Ledger Technology (DLT) behoort tot de innovaties waar de ECB interesse in heeft.

Betaalmiddelen

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft kenbaar gemaakt dat zij mee willen gaan met de technologische ontwikkelingen op de financiële markten. Hierbij kijkt de ECB naar de mogelijkheid om hun gecentraliseerde systemen te laten samenwerken met Distributed Ledger Technology (DLT), een decentrale infrastructuur waar informatie op een veilige manier kan worden overgebracht.

Deze ontwikkeling past bij de huidige plannen van de ECB, waarbij er gekeken wordt naar een digitale valuta. In eerste instantie overweegt de ECB om een Central Bank Digital Currency (CBDC). Deze is bedoeld voor burgers en gewone handelaren, maar de plannen voor digitale valuta gaan verder dan dat. Ook voor de financiële markten wordt er gekeken naar innovatieve oplossingen, waarbij gebruik kan worden gemaakt van de blockchaintechnologie.

Europese centrale banken kijken naar digitale munt

De ECB werkt samen met alle centrale banken van landen in de Europese Unie en vormt hiermee het Eurosysteem. In totaal gaat het op dit moment om 27 lidstaten, die naar alle waarschijnlijkheid gebruik gaan maken van dezelfde digitale valuta. Om dit voor elkaar te krijgen heeft de ECB een groep van verschillende mensen bij elkaar gebracht, om deze plannen uit te werken. Naast de ECB zijn ook andere landen in Europa bezig met digitale valuta, ook Montenegro kondigde onlangs aan dat zij ook kijken naar een digitale munt.

Waarom gebruikt de ECB Bitcoin niet als digitale munt?

Over de aankomende digitale valuta is er een hoop discussie. Naast de blockchain gerelateerde opties, is er ook een opzet waar de digitale euro geen blockchaintechnologie gebruikt. Het opvallende aan de verschillende opzetten is dat er niet gesproken wordt over de huidige alternatieven. Op de cryptomarkt zijn er duizenden crypcurrency’s, die gebruik maken van de blockchaintechnologie en ook projecten die gebruik maken van DLT.

De ECB, maar ook andere centrale banken, houden graag de controle over hun eigen munteenheid. Hierdoor ligt het ontwikkelen van een eigen valuta, die aan alle wensen voldoet, het meest voor de hand. Dit beperkt de mogelijkheid om Bitcoin (BTC) als munteenheid te gebruiken, laat staan kleinere cryptocurrency’s als Solana (SOL) of Shiba Inu (SHIB).

Heeft de Nederlandse overheid crypto in bezit?

Ondanks dat de kans klein is dat Bitcoin boven een eigen digitale valuta wordt verkozen, betekent dit niet dat landen binnen de Europese Unie geen cryptocurrency’s bezitten. Ook de Nederlandse overheid heeft verschillende cryptocurrency’s in bezit, die bijvoorbeeld zijn verkregen door deze van criminelen af te pakken. Hierdoor heeft de Nederlandse overheid verschillende cryptocurrency’s in bezit, waaronder Ethereum (ETH), Litecoin (LTC) en natuurlijk Bitcoin.

[bitcoinkoers]

Mobiele versie afsluiten