De cryptobeurs BigONE, met hoofdkantoor in Singapore en nauwe banden met China, is getroffen door een grote hack. Hackers wisten $27 miljoen aan digitale cryptomunten te stelen. Het platform zegt dat gebruikers hun geld terugkrijgen.
Hoe kon de BigONE hack gebeuren?
De BigONE hack werd veroorzaakt door een aanval op het interne systeem van het platform. Hackers pasten de werking van servers aan. Zo kregen ze toegang tot de hot wallets van de beurs.
Hot wallets zijn digitale portemonnees die verbonden zijn met internet. Daardoor zijn ze kwetsbaarder dan cold wallets, die offline staan.
De aanvallers haalden geld weg uit verschillende cryptomunten:
- 121 Bitcoin (BTC)
- 350 Ethereum (ETH)
- 9,7 miljard Shiba Inu (SHIB)
- 538.000 Dogecoin (DOGE)
- En ook uit Tether (USDT) en Solana (SOL)
Volgens BigONE zijn privésleutels, geheime codes om toegang te krijgen tot wallets, niet gestolen. De hackers gebruikten alleen het interne systeem om geld weg te sluizen.
Het platform heeft direct stortingen en opnames stopgezet. Zo wil het verdere schade voorkomen. Gebruikers hoeven zich volgens BigONE geen zorgen te maken. Ze krijgen hun geld terug zodra het systeem weer veilig is.
Lees ook: Crypto hack Iran: hackers stelen $81 miljoen van grootste beurs
BigONE onderzoekt de hack samen met experts
BigONE werkt samen met het bedrijf SlowMist. Dat is een groep beveiligingsexperts die gespecialiseerd is in blockchain. Zij helpen om de gestolen cryptomunten op te sporen.
De experts volgen het geld op de blockchain. Zo hopen ze te zien waar het heen gaat. Hackers wachten vaak even voordat ze het geld gebruiken. Daardoor denken ze minder snel gepakt te worden.
Het team onderzoekt nu:
- Welke fouten in het systeem de aanval mogelijk maakten
- Naar welke adressen het geld is gestuurd
- Of het mogelijk is om de gestolen cryptomunten terug te halen
In eerdere gevallen werden gestolen cryptomunten soms teruggevonden. Maar dat is lastig als de hackers slim te werk gaan.
Lees ook: Noord-Koreaanse hackers stelen crypto via Mac-malware
Wat betekent de BigONE hack voor gebruikers?
BigONE zegt dat gebruikers hun geld terugkrijgen. Ook laat het platform weten dat alle privésleutels nog veilig zijn. Alleen het systeem van de beurs zelf was het doelwit.
De handel en stortingen gaan binnen enkele uren weer open. Opnames worden pas mogelijk als het systeem extra is beveiligd.
Dit soort aanvallen maken duidelijk dat geen enkele beurs 100% veilig is. Zelfs grote en bekende platformen kunnen slachtoffer worden. Eerder dit jaar werd ook Nobitex gehackt. Daarbij ging het om $100 miljoen aan schade.
Wat kunnen crypto-gebruikers hiervan leren?
Na de BigONE hack waarschuwen experts opnieuw voor de risico’s van online beurzen. Ze geven het volgende advies:
- Verspreid je cryptomunten over meerdere plekken
- Gebruik cold wallets voor grotere bedragen
- Vertrouw niet blind op exchanges
Digitale cryptomunten zijn populair, maar ook een doelwit voor criminelen. Gebruikers moeten alert blijven, zeker nu crypto weer in waarde stijgt.
Exchanges zoals BigONE moeten hun systemen beter testen. Alleen met goede beveiliging en snelle actie kunnen ze het vertrouwen van gebruikers houden.