De toekomst van Ripple, het bedrijf achter de XRP-token, hangt aan een zijden draadje nu de juridische strijd met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) vordert. Deze rechtszaak wordt nauwlettend gevolgd, niet alleen door investeerders, maar door de wereldwijde crypto-community.
Keiser Zet vraagtekens bij de Levensvatbaarheid van Ripple
Max Keiser heeft recentelijk zijn mening over de aanhoudende zaak tussen Ripple en de SEC gedeeld. Via Twitter deelde hij zijn overtuiging dat de SEC Ripple zal verbieden en dat XRP nu op de rand van de afgrond staat. In een reeks tweets, waarvan de laatste op 23 juni werd geplaatst, zei Keiser dat de SEC XRP zonder twijfel zal verbieden.
Hij ging zelfs zo ver dat hij Ripple een “Ponzi-fraude” noemde en nam geen blad voor de mond in zijn kritiek op Brad Garlinghouse, de CEO van Ripple. Vervolgens benadrukte hij dat naar zijn mening XRP’s dagen geteld zijn. Als overtuigd aanhanger van Bitcoin ziet hij weinig waarde in altcoins en voorspelt dat alleen Bitcoin overeind zal blijven tijdens deze golf van strenge regelgeving door autoriteiten zoals de SEC.
Veel kritiek op uitspraken Keiser
Keiser’s tweets kwamen als reactie op uitspraken van John Deaton, een advocaat die een voorstander is van Ripple. Deaton had eerder, op 22 juni, kritiek geuit op diegenen die zich uitsluitend op Bitcoin richten en blij waren met de opkomende reguleringen van de SEC binnen de cryptowereld.
Op 21 juni had Keiser een bericht gedeeld waarin hij beweerde dat de SEC zal winnen in de strijd tegen Ripple. Hij beweerde dat de SEC ruimte wil maken voor gevestigde organisaties zoals BlackRock, WisdomTree, en Fidelity om voet aan de grond te krijgen in de wereld van Bitcoin. Dat zou volgens hem ten koste moeten gaan van verschillende crypto-bedrijven en cryptocurrencies.
Steeds meer regelgeving binnen de cryptomarkt
De afgelopen weken is regulatie een steeds belangrijkere rol gaan spelen binnen de cryptowereld. Overheidsinstanties en regulators willen cryptocurrencies en bedrijven reguleren door strenge wetgeving op te stellen. Dit moet consumenten beschermen en ervoor zorgen dat bedrijven zich aan dezelfde regels als andere financiële organisaties houden. Zo heeft de Europese Unie de MiCA-regelgeving in mei goedgekeurd en zijn ook overheden in het Verenigd Koninkrijk, Hong Kong, Canada en Indonesië bezig met het reguleren van cryptocurrencies.
[bitvavo-grafiek]