De Amerikaanse staat New Hampshire heeft geschiedenis geschreven door als eerste staat wettelijk vast te leggen dat de overheid mag investeren in cryptovaluta zoals Bitcoin. Gouverneur Kelly Ayotte ondertekende op 6 mei het baanbrekende wetsvoorstel House Bill 302, waarmee de schatkist van de staat de mogelijkheid krijgt om staatsmiddelen te beleggen in digitale valuta én edelmetalen. Deze stap markeert een opvallende wending in het financiële beleid van een Amerikaanse staat.
De wet bepaalt dat alleen cryptomunten met een marktkapitalisatie van meer dan 500 miljard dollar in aanmerking komen. Daarmee wordt de deur dichtgehouden voor kleinere tokens en volatiele memecoins, maar blijft er wel ruimte voor gevestigde spelers zoals Bitcoin. Het doel is duidelijk: stabiliteit combineren met innovatie.
Bitcoin als strategische reserve
Met de invoering van deze wet zet New Hampshire zich op de kaart als voorloper in crypto-adoptie binnen de VS. De staat lijkt te anticiperen op een toekomst waarin digitale activa een steeds grotere rol spelen in het mondiale financiële systeem. De wet zou ook de eerste stap kunnen zijn richting een officiële strategische Bitcoin-reserve op staatsniveau.
Andere staten tonen eveneens interesse in soortgelijke regelgeving, maar lopen achter. In Arizona werd een vergelijkbaar voorstel onlangs goedgekeurd door het Huis van Afgevaardigden, maar gouverneur Katie Hobbs besloot het op 2 mei te vetoën. New Hampshire is daarmee voorlopig de enige staat waar de overheid daadwerkelijk in crypto mag investeren.
De ontwikkelingen tonen aan dat de rol van Bitcoin in het publieke financiële beleid aan het verschuiven is. Waar digitale valuta jarenlang vooral populair waren bij particuliere beleggers, lijken ze nu ook terrein te winnen in overheidskringen. Het zou wel eens het begin kunnen zijn van een bredere trend in de Verenigde Staten.