- Advertisement -

Volgens Vitalik Buterin is een verbetering van Ethereum layer-2 netwerken in zicht

Vitalik Buterin, mede-oprichter van Ethereum, heeft onlangs via socialmediaplatform X zijn visie gedeeld over hoe de functionaliteiten van Ethereum layer-2 netwerken verbeterd kunnen worden. Volgens Buterin kunnen deze verbeteringen de gebruikerservaring binnen het Ethereum-ecosysteem aanzienlijk verbeteren. Zijn uitspraken hebben veel aandacht getrokken en bieden een glimp van wat de toekomst voor Ethereum in petto heeft.

- Advertisement -

Layer-2 netwerken zijn secundaire protocollen die bovenop de Ethereum blockchain werken om de schaalbaarheid en efficiëntie te verbeteren. Bekende voorbeelden van deze netwerken zijn ZK-Rollups, Plasma, Arbitrum en Base. Hoewel deze netwerken de prestaties van Ethereum aanzienlijk kunnen verbeteren, kampen ze met een belangrijk probleem: interoperabiliteit. Dit betekent dat het momenteel moeilijk is om assets en data naadloos tussen verschillende layer-2 netwerken uit te wisselen, wat de algehele gebruikerservaring kan belemmeren.

Buterin erkent dit probleem en heeft benadrukt dat de huidige fragmentatie van protocollen en standaarden een barrière vormt voor de groei en adoptie van Ethereum. Het oplossen van deze interoperabiliteitsproblemen is daarom cruciaal voor de toekomst van het netwerk.

Oplossingen voor interoperabiliteit

In een recente reactie op een vraag over de meest veelbelovende manieren om de interoperabiliteit tussen verschillende layer-2 netwerken te realiseren, voorspelt Buterin dat deze problemen snel zullen verdwijnen. Hij is van mening dat we in de nabije toekomst een soepele gebruikerservaring over het hele Ethereum-universum zullen zien, waarbij cross-L2 interoperabiliteitsproblemen tot het verleden behoren.

Buterin noemt verschillende Ethereum Improvement Proposals (EIPs) die op de roadmap staan als mogelijke oplossingen voor deze problemen. Deze voorstellen zijn ontworpen om de communicatie en interactie tussen verschillende layer-2 netwerken te stroomlijnen, waardoor gebruikers moeiteloos tussen verschillende protocollen kunnen schakelen.

Belangrijke Ethereum Improvement Proposals (EIP’s)

Onder de voorgestelde verbeteringen wijst Buterin op EIP-3370 en EIP-7683. EIP-3370 introduceert een nieuwe adresstandaard voor wallets en gedecentraliseerde applicaties, wat het eenvoudiger zou maken om chain-specifieke adressen weer te geven. Dit zou gebruikers in staat stellen om verschillende layer-2 netwerken gemakkelijker te gebruiken zonder complexe handelingen.

EIP-7683 is een ander cruciaal voorstel dat de interoperabiliteit tussen verschillende layer-2 netwerken kan verbeteren. Dit voorstel stelt een standaard set regels voor die door alle chains kan worden gevolgd, wat het verplaatsen van assets tussen verschillende netwerken zou vergemakkelijken. Deze standaardisatie is essentieel voor het creëren van een naadloze en efficiënte gebruikerservaring.

In de komende jaren kunnen we dus aanzienlijke vooruitgang verwachten in de manier waarop Ethereum layer-2 netwerken functioneren en interacteren. De visie van Buterin biedt een optimistisch perspectief op de toekomst van het Ethereum-ecosysteem en belooft spannende ontwikkelingen voor alle betrokkenen.

Live Ethereum Euro Koers Grafiek

- Advertisement -
Matt
Mijn eerste ervaring met de cryptowereld heb ik tijdens de bull-run van 2017 opgedaan. Deze kennis werd nog eens versterkt toen ik besloot af te studeren bij een Indonesisch bedrijf dat hun eigen blockchain en cryptocurrency ontwikkelde. Dit heeft me veel fundamentele en technische kennis over blockchain en crypto opgeleverd.
- Advertisement -
Mobiele versie afsluiten