Home Bitcoin Nieuws Bitcoin breekt bijna door $37.000 na ‘short squeeze’

Bitcoin breekt bijna door $37.000 na ‘short squeeze’

De prijs van Bitcoin (BTC) heeft een opmerkelijke stijging doorgemaakt en is voor het eerst sinds mei 2022 de grens van $36.000 gepasseerd. Opmerkelijk, want tot nu toe is er nog steeds geen officiële goedkeuring van de Bitcoin spot ETF's. Deze stijging zet de opwaartse trend voort die de cryptomarkt de laatste tijd kenmerkt.

bitcoin koers stijgt

Het scheelde niet veel of de Bitcoin koers brak ook door $37.000 heen. Dat zou betekenen dat de koers zich richting het volgende weerstandsniveau kon bewegen. Toch bleef de koers steken op een maximale waarde van $36.798, om vervolgens weer enkele honderden dollars te dalen. Experts denken echter dat de stijging van Bitcoin voor meer vertrouwen onder beleggers zorgt, waardoor de koersen de komende weken mogelijk nog verder stijgen.

‘Short squeeze’ door druk op short sellers

Een deel van de prijsstijging kan worden toegeschreven aan een zogenaamde ‘short squeeze’. Dit fenomeen treedt op wanneer beleggers die speculeren op een daling van de prijs (short sellers) gedwongen worden hun posities te sluiten door aankopen te doen, wat de prijs verder opdrijft.

In de afgelopen 24 uur is er voor meer dan $62 miljoen aan dergelijke short posities geliquideerd, waarvan bijna $50 miljoen binnen een tijdsbestek van vier uur tijdens de vroege handelsuren in Azië. De liquidaties vonden plaats op grote futures exchanges zoals BitMEX, OKX en Binance. Dit wijst erop dat de prijsbeweging mogelijk is aangedreven door handelaren in Azië.

Liquidatie vindt plaats wanneer een beurs de positie van een handelaar met hefboomwerking gedwongen sluit vanwege het verlies van de initiële marge van de handelaar, wat gebeurt wanneer deze niet voldoende fondsen heeft om de positie open te houden.

Gesprekken tussen Grayscale en SEC

De prijsstijging viel samen met berichten dat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) gesprekken is gestart met Grayscale. Hun Bitcoin Trust (GBTC) zou mogelijk omgezet kunnen worden in een spot ETF. Dit zou een belangrijke ontwikkeling zijn die het voor alledaagse beleggers makkelijker maakt om in de cryptomarkt te stappen.

Analisten van Bloomberg Intelligence hebben de verwachting uitgesproken dat er een kans van 90% is dat een spot Bitcoin ETF in de Verenigde Staten tegen januari wordt goedgekeurd. Dit zou een belangrijke mijlpaal zijn voor het investeringslandschap in cryptovaluta.

De cryptomarkt blijft een dynamisch en soms onvoorspelbaar veld, maar de recente ontwikkelingen wijzen op een groeiend vertrouwen en interesse van zowel particuliere als institutionele beleggers. Met de mogelijke goedkeuring van een spot ETF in het vooruitzicht, kan de toegankelijkheid en aantrekkelijkheid van Bitcoin en andere cryptovaluta voor een breder publiek aanzienlijk toenemen.

[bitcoingrafiek]

Mobiele versie afsluiten