De BRICS-alliantie bestaat uit Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika. De week kwam naar buiten dat deze groep landen een nieuwe valuta wil lanceren, als aanval op de Amerikaanse dollar, die op dit moment een dominante wereldreservemunt is. Een dergelijke munt zou ook invloed op de cryptomarkt kunnen hebben.
Kracht van de BRICS-alliantie neemt toe
De economische kracht van de BRICS-alliantie is in de afgelopen jaren toegenomen. Het totale bruto binnenlands product (BBP) van de BRICS-alliantie is zelfs hoger dan dat van de G7-landen, terwijl deze vaak als grote economische wereldmacht worden gezien.
Doordat de kracht van de BRICS-alliantie toeneemt, tonen steeds meer landen interesse om zich aan te sluiten bij de alliantie. Dit kan de invloed op lange termijn vergroten. Deze invloed kan helemaal toenemen wanneer de alliantie besluit om daadwerkelijk een door goud gedekte valuta te introduceren.
Een door goud gedekte valuta kan een nieuwe concurrent voor Bitcoin zijn, denken verschillende experts. Bitcoin wordt vaak gewaardeerd om zijn absolute schaarste in vergelijking met fiat valuta’s. Een door goud gedekte munt zou deze schaarste minder aantrekkelijk kunnen maken, hoewel Bitcoin nog steeds voordelen biedt ten opzichte van goud.
Robert Kiyosaki: “Amerikaanse dollar zal sterven door de BRICS-munt”
Robert Kiyosaki, auteur van het bekende financiële boek ‘Rich Dad Poor Dad’, voorspelt dat de Amerikaanse dollar zal ‘sterven’ als gevolg van de door goud gedekte munt van de BRICS-landen. Op hetzelfde moment verwacht hij ook dat de prijs van Bitcoin zal stijgen tot $120.000. Hij is niet de enige die positieve verwachtingen heeft, want veel andere grote institutionele beleggers en bedrijven verwachten dat de Bitcoin koers dit en volgend jaar verder zal stijgen.
Hoe realistisch is het dat de Amerikaanse dollar als wereldreservemunt wordt vervangen door de BRICS-munt? Er zijn aanwijzingen dat sommige landen al beginnen weg te gaan van het gebruik van de Amerikaanse dollar voor wereldwijde handel. Chinese en Franse energiebedrijven hebben in maart bijvoorbeeld een deal gesloten om een liquified natural gas deal te regelen in CNY (Chinese Yuan). Ook hebben Brazilië en China een deal gesloten om handel te drijven in hun eigen valuta’s in plaats van in USD.
[bitcoingrafiek]