9 C
Londen
dinsdag, maart 21, 2023
- Advertisement -spot_img

Overheden nemen ruim 45 miljoen dollar in beslag na onderzoek naar Bitcoin menger Chipmixer

De Duitse en Amerikaanse overheid hebben beslag gelegd om de servers en het vermogen van ChipMixer, een Bitcoin mixer waar mensen hun Bitcoin kunnen mixen en op deze manier hun privacy en anonimiteit kunnen behouden. In totaal is er voor 44 miljoen euro in beslag genomen, terwijl er wordt verwacht dat er in de afgelopen 6 jaar meer dan 152.000 BTC zijn witgewassen via ChipMixer.

- Advertisement -spot_imgspot_img

Zowel de Duitse als de Amerikaanse overheid hebben ruim 44 miljoen euro aan Bitcoin (BTC) in beslag genomen van de crypto menger ChipMixer. Bij deze samenwerking, die ook door België, Polen en Zwitserland werden gesteund, werden daarnaast vier servers en 7 terabytes aan gegevens in beslag genomen. ChipMixer is hierdoor de volgende crypto mixer die door overheidsinstanties wordt aangepakt, nadat Tornado Cash in 2022 hetzelfde lot trof.

Amerikaans ministerie van Justitie onderzoekt ChipMixer’s betrokkenheid bij darknetfraude

Het bedrijf ChipMixer wordt door het Amerikaanse ministerie van Justitie (DOJ) verdacht van het witwassen van geld, door samen te werken met fraudeurs en andere partijen op het darknet. Een exploitant van ChipMixer, de Vietnamese Minh Quoc Nguyen, werd op woensdag beschuldigd van de witwaspraktijken. Daarnaast wordt de Nguyen ook beschuldigd van identiteitsdiefstal en het illegaal opereren als geldtransportbedrijf.

Doordat ChipMixer zich focust op het verhogen van mensen hun anonimiteit en privacy en daarom wordt Bitcoin als betaalmiddel gebruikt op het platform. In totaal wordt er gedacht dat ChipMixer meer dan 152.000 BTC zou hebben witgewassen. Met de huidige koers van Bitcoin vertegenwoordigt dit een waarde van zo’n 3,7 miljard Amerikaanse dollars. Sinds 2017 schijnt ChipMixer actief bezig te zijn met het witwassen van geld, dus vermoedelijk is het bedrijf al 6 jaar bezig met deze witwaspraktijken.

ChipMixer is niet het eerste de eerste crypto mixer die in de problemen komt

Bedrijven die crypto mixen kregen in augustus 2022 meer aandacht, toen de Ethereum (ETH) mixer Tornado Cash door het Amerikaanse ministerie van Financiën sancties kreeg opgelegd. Deze sancties werden aangekondigd nadat het bedrijf verdacht werd van het faciliteren van witwasoperaties van Noord-Korea. Kort daarna werd de ontwikkelaar van Tornado Cash, Alexey Pertsev, gearresteerd. Daarnaast werd door Circle, het bedrijf achter USD Coin (USDC), het adressen bevroren die gelinkt werden aan Tornado Cash.

Crypto mixers nemen de plaats van Bitcoin in

Witwaspraktijken en cryptocurrency’s worden sinds het ontstaan van Bitcoin al aan elkaar gekoppeld. Zeker in de beginjaren van Bitcoin werd de digitale munt gezien als een betaalmiddel waar alleen criminelen gebruik van maken. Vandaag de dag lijkt dit imago over te zijn gewaaid naar de diverse crypto mixers. Echter, een crypto mixer kan ook voor legale doeleinden handig zijn. Voor veel mensen zijn privacy en anonimiteit belangrijke waarden en deze waarden worden gerespecteerd door crypto mixers. De Belastingdienst is echter minder blij met het gebruik van crypto mixers en wanneer zij willen weten waar jouw cryptocurrency’s vandaan komen kan het een lastig karwei zijn om dit aan te tonen.

Live Bitcoin Euro Koers Grafiek

- Advertisement -spot_imgspot_img
Christiaan Vos
Christiaan Vos
Als freelance tekstschrijver schrijf ik dagelijks over diverse financiële onderwerpen, waaronder cryptocurrencies. Ruim 10 jaar lang weten cryptocurrencies en blockchain mijn interesse al te wekken. Deze interesse is door de jaren heen alleen maar toegenomen, dankzij de komst van NFT's, metaverse en de adoptie van verschillende cryptocurrencies.
Laatste Crypto Nieuws
Crypto Kopen?
Related news
- Advertisement -spot_imgspot_img