- Advertisement -

Cryptocurrencyverbod in Rusland: Wat betekent dit voor de toekomst?

Rusland staat op de drempel van een ingrijpende wetgeving die de organisatie van de circulatie van cryptocurrencies zou verbieden, een ontwikkeling die grote gevolgen kan hebben voor de crypto-industrie in het land. De nieuwe wet zou al van kracht kunnen zijn vanaf 1 september, volgens de voorzitter van de Staatsdoema Commissie voor de Financiële Markt, Anatoly Aksakov.

- Advertisement -

De aangekondigde wet, die binnenkort in stemming wordt gebracht, richt zich op het verbieden van het organiseren van de circulatie van cryptoactiva in Rusland. Aksakov benadrukte dat deze nieuwe regelgeving niet zal gelden voor “digitale financiële activa die zijn uitgegeven in Russische jurisdicties”. Dit omvat verschillende door Russische banken uitgegeven blockchain-gedreven digitale munten en het project van de digitale roebel door de Centrale Bank. Dit lijkt een compromis te zijn na tegenstand van verschillende ministeries die pleiten voor een meer gereguleerde benadering van cryptocurrencies.

Uitzonderingen en consequenties voor miners in Rusland

Interessant is dat de nieuwe wet uitzonderingen zal maken voor miners en mining pools, alsmede voor “testprojecten” die onder toezicht staan van de Centrale Bank van Rusland. Deze stap wordt gezien als een manier om de invloed van de Centrale Bank op de crypto-activiteiten binnen de Russische grenzen te vergroten en tegelijkertijd de sector enigszins te accommoderen. Dit is vooral van belang gezien de eerdere verzet van de Centrale Bank tegen de totale vrijheid van crypto, door eerdere oproepen voor een volledig verbod naar Chinees voorbeeld.

Impact op gebruikers en de toekomstige herzieningen

Hoewel het wetsvoorstel niet direct aangeeft dat Russische banken transacties gerelateerd aan crypto-uitwisselingen moeten weigeren, suggereren vooruitzichten dat dit wel een onderdeel van de definitieve wet zou kunnen zijn. Dit kan ernstige implicaties hebben voor miljoenen Russische gebruikers van cryptocurrencies. Verder heeft Anton Gorelkin, vicevoorzitter van de Staatsdoema Commissie voor Informatiebeleid, een iets optimistischer beeld geschetst. Hij beweert dat het wetsvoorstel niet het verkeer van cryptocurrencies in Rusland verbiedt, maar enkel de organisatie ervan, gericht op het aanpakken van illegale crypto exchanges buiten het nieuwe “experimentele juridische regime” van de Centrale Bank. Gorelkin benadrukt ook dat de ban openstaat voor toekomstige herzieningen en het beschouwt als een protectionistische maatregel.

Deze ontwikkelingen wijzen op een gespannen en complexe toekomst voor de cryptocurrency-sector in Rusland, waarbij de balans tussen regulering en innovatie een voortdurende uitdaging vormt. Natuurlijk kan deze nationale regulatie ook invloed hebben op de wereldwijde cryptomarkt. Het is dus voor handelaren belangrijk om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws.

Live Bitcoin Euro Koers Grafiek

- Advertisement -
Matt
Mijn eerste ervaring met de cryptowereld heb ik tijdens de bull-run van 2017 opgedaan. Deze kennis werd nog eens versterkt toen ik besloot af te studeren bij een Indonesisch bedrijf dat hun eigen blockchain en cryptocurrency ontwikkelde. Dit heeft me veel fundamentele en technische kennis over blockchain en crypto opgeleverd.
- Advertisement -
Mobiele versie afsluiten